måndag 11 juni 2012

löftet

-Har du glömt ditt nyårslöfte mormor ? frågar äldsta Hjärtans Fröjd, nybakade studentskan. - Jaha, vilket var nu det, undrar jag. - Att du ska prata mindre och lyssna mer... Jag sitter och orerar om hur trist det är när alla unga tjejer och äldre  med ljust hår nu måste vara kompakt svarthåriga. Att det är konstigt! Dottern och barnbarnet undrar varför jag hänger upp mig på sånt. - Men jag tycker så, ni får väl ha era åsikter, men jag tycker så. - Men varför blir du så upprörd, undrar dottern. Och återigen förstår jag inte vad hon menar, eftersom jag inte känner mig speciellt upprörd, bara uttrycker min åsikt. Det kan väl inte vara så illa att jag håller på att tappa - inte förståndet - men ramar och begrepp - jag kanske skriker fastän jag inte hör det själv, eller vad är det som händer? Studentskan berättar om vår nyårsafton när hon firade med oss gamlingar och då vi på TV hörde ett citat av Shakespeare: "You shall listen to many, and talk to few..." och att jag då sagt att det skulle bli mitt nyårslöfte, men att jag formulerade om det lite : Jag skall lyssna mer och prata mindre...  Men som sagt det hade jag glömt. Kan man ge midsommarlöften ?

onsdag 6 juni 2012

drömmar...

I den här familjen har vi alltid haft en egenhet - vi tycker om att berätta om våra drömmar - ju galnare desto mer fascinerande är det. D v s alla i familjen är inte lika fascinerande som andra, men de får stå ut!
Inatt hade jag en tydlig dröm om att jag var på en flygplats. Då jag glömt min väska gick maken före till gaten och när jag skulle in där blev jag stoppad av en uniformsklädd man som sa att jag var tvungen att stanna där jag var för att det gått ett larm. Jag försökte övertala honom då mitt flyg skulle gå om en stund, men han var orubblig. Jag satte mig för att vänta på en bänk bland alla andra som väntade och jag hörde spridda kommentarer om terroristdåd och jag försökte ringa till maken och säga att han inte skulle vänta på mig utan ta bokat flyg och så skulle jag komma efter, men min mobiltfn var död. Plötsligt hördes en enorm smäll och jag såg hur cement och rök slog ut ur en byggnad intill och därefter en gäll kvinnoröst : - Det var den där jävla grädden på äppelpajen! .. och så vaknade jag.
När jag gick en ledarskapsutbildning för några år sen jobbade vi en del med våra drömmar och fick av kursledaren alltid frågan om vilken stämning det var i drömmen - t ex var det otäckt ? eller hur var det ? Stämningen i nattens dröm var enbart en form av konstaterande, accepterande.  Inga dramatiska  känslor alls. Och så har det blivit mer och mer i det vakna livet - väldigt lite förvånar en längre även om man kan tänka t ex :  - Nä, inte du också ... eller -Nä vad i hela friden ... och så går man ut och krafsar i krukorna i  växthuset för där är allt som det varit i årtusenden - får växterna vatten och omsorg så håller de ut även om inte solen är närvarande för tillfället.