måndag 31 augusti 2009

Getingar!!


Herregud vad vi dödat getingar senaste tiden. Ibland kan jag få för mig att dessa flygfän har större hjärnor än de har och inbillar mig att kompisarna kommer för att ge igen när jag daskat deras gode vän till döds. Men jag har inte märkt att det skulle finnas ett liknande fenomen kring getingar som kring kackerlackor. När jag var i San Augustin i vintras fick jag lära mig att inte döda en kackerlacka, för i så fall kommer 100 st på begravning! Men seriöst är det visst så att hondjuret släpper ifrån sig sina ägg när hon dödas ... men sen vet jag inte hur resten går till... Det blir evt ett kommande forskningsprojekt.

fredag 28 augusti 2009

Nässelfall




Igår föll jag rakt in i ett snår med nässlor invid en svartvinbärsbuske! Forfarande efter en hel natt sticker det i vänster sida och arm och ben, trots medikamenter. Hela sommaren har jag irriterat mig över en träpinne som sticker upp så man knappt ser den, men inte plockat upp den - så denna blev mitt fall. Men det hindrar mig inte från att framhålla nässlornas goda egenskaper - även om det är ett antal månader dit då jag återigen kan plocka dem späda och koka en knallgrön soppa - med en liten skvätt sherry i !!

En orm ....

Just nu är mina tankar åskBLÅ och dystra. Vad är det med unga män och fäder som slår ihjäl sina barns mor ? Jag läser tidningsartikeln ett par gånger och konstaterar att man hela tiden talar om maktstrukturer, att mannen anser sig vara högre stående än kvinnan, men jag köper inte det helt och fullt ... vi har år 2009 - något har gått snett hos de här männen någonstans i deras liv när de inte kan kontrollera sin ormhjärna så pass att de inte slår ihjäl barnens mamma. Han själv hamnar i fängelse och barnen måste omhändertas av släktingar eller andra. Det sker ju en kraftig regression hos dessa män och de blir fler och fler. Det är dödligt gift och allehanda knep och knåp som särskilt en man som jag läste om nyligen hade sysslat med för att få bort kvinnan "som betyder allt för mig". Snart är vi nere på neanderthalstadiet om det fortsätter så här! Å andra sidan var de kanske mer humana eftersom de inte ännu funnit ut så sofistikerade metoder. Det finns anledning att se över sin egen ormhjärna, vad ställer den till med ?
Ormhjärnan är den mest primitiva av våra delar i hjärnan och som styr känslor utan att förnuftet får en chans ! Min ormhjärna kommer också igång emellanåt när jag blir ilsk åt något, men den är väl aningen mer skrumpnad än hos den som slår ihjäl folk.

måndag 24 augusti 2009

Cool


Nä, det blev inga bullar bakade idag - jag iddes inte ... Ringde efter en kompis och vi satt här på min halvt kyliga altan invirade i ylleschalar och sladdrade ... samtidigt som vi mumsade på squaschkaka från frysen. Ibland är det livskvalitet! Imorgon är det dags att möta intensiva sex-nior igen. Skall verkligen gå in för att hålla min primitiva hjärndel i schack och bara vara cool...

Om jag ids

Har kört från Luleå vid 08-tiden efter att ha suttit hos tandläkaren en timme. Jag har gått hos samma tandläkare nu i över tio år och jag gillar verkligen både honom och hans personal. De är så proffsiga och trevliga utan att vara överdrivna. Under hemfärden de elva milen har jag lyssnat till en deckare som nu äntligen är slut. Vill inte läsa om eller lyssna till spekulativa historier om mord hit och mord dit och så nå'nstans slänger man in något gammalt övergrepp långt tillbaka för att få det att verka djuptänkt och analytiskt. Nå varför gör jag då det ? Av någon slags hjärnslöhet kanske ... Men nästa ljudbok blir Smugglarkungen av vår lokale författare - förmodligen blir det väl ett och annat hårdhänt handgemäng i den också, men jag kommer säkert att känna igen en hel del från mitt förflutna då den tilldrar sig i Tornedalen på båda sidor om gränsen. Min ena kind värker då bedövningen håller på att släppa. Min lediga måndag är grå och mulen med regnstänk. En dag för bullbak ... kanske... om jag ids ...

torsdag 20 augusti 2009

P som i Poet

Om några dagar börjar den mindre av de två vackra på bilden sitt första år på gymnasiet. När hon var så där fem år var hon en baddare till poet;
När man står bakom rabatten och äter skorpor, ser man blåbären
och
När flugan finns, finns inte människan men när människan finns dör flugan....
och
Blommor på fat ger ingen mat (i samband med att hon i botten på sin filtallrik såg en tussilago)

Lycka till vännen!

4 300 spänn för vad ?

Igår fick jag ett tfn-samtal på jobbet där en hurtbulletyp av tjej presenterade sig med ett företagsnamn som jag inte uppfattade. Men jag var ganska stressad så jag brydde mig inte om att utreda det närmare utan lyssnade till vad hon ville. Jo, det var tydligen så att jag i december 2007 hade beställt toner till en skrivare Samsung och jag ville bara ha två st varför de var tvungna att bryta upp ett paket innehållande 4 toner och jag skulle då ha lovat att höra av mig när jag ville ha de resterande. Jag kände hur ilskenhåret började resa sig i nacken och jag snäste att jag inte gjort något avtal om något liknande. - Anneli Nilsson, sa hon högljutt och bestämt, har du aldrig hört talas om muntliga överenskommelser? - Ge dig! sa jag, nu lägger jag på. Jag lade på och hon ringde upp gång på gång. Så fort vi på jobbet hörde en signal så var det hon som skulle ge sig på mig. Sen hade hon lämnat ett meddelande på telefonsvararen att jag nu kunde förvänta mig en faktura på 4.300 kr för att de sedan dec 2007 hade lagerhållit två st toner till en Samsungskrivare, som jag inte ens kommer ihåg att vi har haft. Är det konstigt att man ser ut som en fågelholk ? Det blir bara värre och värre med lurendrejerier och jag tycker synd om de här som jag tror unga människor som tvingas sitta och dela ut sån skit och sånt svammel i telefon...om de tvingas ... men som det ser ut på arbetsmarknaden och dess framtidsutsikter så lär de väl få ta vad jobb som helst för att klara sig. Det är för djävligt helt enkelt!

onsdag 19 augusti 2009

Flagga, tupp och gällivare-häng


Så var det undanstökat! Skolstart med flagghissning och Annas goda bullar. Så mysigt med nya unga föräldrar som väljer vår skola ... känns lika viktigt och stort varenda gång. Flera av barnen har under sommaren ökat i längd på ett märkligt sätt, som om de blivit vattnade med Substral eller nå´t. En av killarna frågade vem av oss från skolan som ringt och sagt att man inte får ha nedhasade jeans på skolan. ?? Såna trivialiteter lägger vi oss aldrig i, även om man inte kan låta bli att skoja med dem emellanåt när jeansen hänger i knävecken och de får en sån specifik gångstil. Mamman har förmodligen tagit oss till hjälp utan att vi vetat om det i diskussionen med den unge mannen. Så kan det vara ibland, rätt harmlöst och aningen komiskt.Jag vaknade kl 04 imorse av att tuppen hos grannen gol - den låter som om den håller på att komma i målbrottet - eller egentligen var det kanske jag som väckte tuppen .. Kan inte skylla på en tupp när jag kl 04 ligger och planerar dagens aktiviteter. Därav en tung trötthet just nu - så nu blir det snarklådan nästa.

måndag 17 augusti 2009

Kalla fötter

Så var det dags att börja frysa om fötterna igen. +8 grader imorse. Tur att jag inte plockat undan yllesockorna sedan kallperioden i maj!

söndag 16 augusti 2009

Förstaklassare

Foto: Copyright Anneli Nilsson
Imorgon är första dagen i H:s skolliv. Han som redan är både snickare och filosof!

Vid gammelskogen

Foto:Anneli Nilsson.Copyright
Igår var vi på lördagsutflykt utefter Vägen Västerut. Långt in i gammelskogen träffade vi på ett ungt par från kontinenten som säger att de nu bor i Paradiset och har framtidsdrömmar som jag så innerligt hoppas att de inte behöver lämna. Att de inte behöver bli besvikna på myndigheter, olika andra instanser, byråkrati, avundsjuka och "he löns´int"-mentalitet. Vi behöver få in den här sortens energi i glesbygden invid gammelskogen.

lördag 15 augusti 2009

Mikael Wiehe

Foto: Anneli Nilsson, copyright
Den 1 aug såg jag och lyssnade till min idol, även om idol låter aningen barnsligt. Emellertid är det väl dit jag är på väg igen i sakta mak. Mikael Wiehe uppträdde i Yttersti, också det en plats mitt i världen, ytterst vid sjön Bodträsk söder om allfarvägen. Jag fick egenhändigt med min lilla digitalkamera lov att ta en bild på honom - jag gillar hans blick! Om ni har möjlighet lyssna gärna till honom och Ebba Forsberg när de tolkar Bob Dylan till svenska - en av pärlorna i min vimsiga CD-samling. CD:n heter Dylan på svenska med Mikael Wiehe och Ebba Forsberg som sagt.

fredag 14 augusti 2009

Ukulelskan


Foto: Katarina Nilsson, copyright
A snart fjorton år har spelat ukulele för mig och sjungit en stump då jag hjälpt henne att byta rum med storasyster. Storasyster flyttar för att börja gymnasiet. Det är halvlöjligt egentligen att gång på gång sucka: - Vart far tiden? osv osv, men det blir lite blandat i känsloväg emellanåt - en gnutta vemod och en massa gnuttor glädje över att allt rullar på åt rätt håll, framåt ...

torsdag 13 augusti 2009

Allt och granen

Foto: Katarina Nilsson, copyright
Blåbär, krusbär, svarta vinbär - allt skall tas om hand samtidigt verkar det som och planeringen på skolan har startat i vild framfart. Det gäller att hålla huvudet kallt. Men ännu har jag inte börjat se i kors. Den gamla gröna granen utanför mitt fönster har lyckats klara sig undan skvattramrost som färgat de flesta granar orange den här sommaren ... kanske för att den är min inspirationskälla emellanåt. Orangefärgade granar är inte min grej.

söndag 9 augusti 2009

Åska

Det har gått åska idag. Efter strapatsrik roddtur, samt bogsering tillbaka i vilda vågor har jag gjort fotbad ute på altanen för att lugna mina nerver ... Blixt, pang! -Nu slog den ner! konstaterade jag och mindes de sällsynta men ack så våldsamma åskvädren i min barndom. Morsan var så rädd för åska så hon blev riktigt hysterisk och tvingade hela familjen att sitta tätt intill varandra i en hall där det inte fanns några elektriska kontakter. Vi fick bara viska och absolut inte peka åt åskvädret till. Hon hade varit med om åsknedslag och bomber ... Nu är himlen klar igen och det ser ut som om SMHI har uttalat felaktiga prognoser igen. Jag tror inte dagen idag blev den sista baddagen det här året ....

lördag 8 augusti 2009

8 aug

8 augusti 2009 som snart är till ända har jag bakat en blåbärskaka-cyklat till Bulandet-simmat mot strömmen två kvartar-bläddrat i DN i blåsten-pratat med en bekant och sympatiklagat över den dystra utvecklingen i kommunen-cyklat hem-lagat efterrätt med mascarponeost som pricken över i´t efter de stora barnens fantastiska grillmiddag ... och nu är kl nästan 20 och det blåser ljuvligt och kvällen är ljummen ... Imorgon säger SMHI blir det den sista varma och soliga baddagen - nästa vecka kommer regnet, men det är inte alls fy skam - jag längtar faktiskt efter regn... å andra sidan vet inte SMHI alltid hur vädret här är ... de bara gissar

fredag 7 augusti 2009

Välkommen hit!

Så träffas vi här ... kvällen ikväll 7 augusti är mörkblå. Har tänt två nyinköpta lyktor på altanen där ute och där sitter vi och myser och kliar oss ibland frenetiskt pga av alla små grymma gråvingade sviron som frossar i människoblod ... Värmen håller i sig och imorgon blir det dopp i den blå älven - SMHI har lovat fortsatt vackert väder. Men det är torrt. Jordgubbarna orkar inte utvecklas, de kvider i torkan ... men det kan dom få göra - vi har redan fått några kilon från det lilla jordgubbslandet som vi gömt i vår frys till kulna vinterdagar ...